Michel Barnier: Nu au fost făcute progrese substanțiale în negocierile post-Brexit

0
745
Sursa: cnbc.com

Regatul Unit nu poate refuza prelungirea perioadei de tranziție și în același timp să încetinească progresele în domenii importante’, a declarat Michel Barnier, negociator-șef al UE pentru relația cu Regatul Unit post-Brexit, într-un comunicat de presă.

Reprezentantul de la Bruxelles a denunțat lipsa unor progrese tangibile în negocierile privind viitoarele relații dintre UE și Regatul Unit. În contextul în care Londra a anunțat că plănuiește să refuze orice propunere de prelungire a negocierilor, acesta a avertizat că perioada de tranziție e insuficientă, având în vedere incertitudinile prezente și divergențele legate de viitoarele relații economice: ‘Avem nevoie de progrese reale până în luna iunie, dacă dorim să încheiem un acord până la sfârșitul anului, demn de nivelul nostru de interdependență și proximitate geografică’. 

În același timp, Londra a descris discuțiile din ultima săptămână ca fiind constructive, dar a admis că încercările de a reduce divergențele dintre cele două părți au avut un succes limitat.

Convorbirile legate de un viitor acord comercial au început în martie, fiind însă suspendate timp de 6 săptămâni, în urma escaladării pandemiei de COVID-19.

Ambele părți încearcă să încheie un acord de comerț liber până la sfârșitul anului. Dacă acest lucru nu va fi realizat, relația comercială dintre cele două blocuri va fi guvernată de standardele Organizației Mondiale a Comerțului, cu contingente tarifare și taxe vamale. Există posibilitatea de a cere prelungirea perioadei de tranziție până la doi ani, însă o astfel de decizie poate fi luată cel târziu până la data de 30 iunie.

‘Regatul Unit nu a dorit să se angajeze în discuții privind unele aspecte fundamentale’ a declarat negociatorul șef de la Bruxelles, enunțând câteva subiecte în care progresul a fost dezamăgitor.

Subiectele sensibile rămân aceleași de la începutul discuțiilor: pescuitul și menținerea unor standarde comerciale echitabile și deschise. Londra încearcă să negocieze o serie de acorduri separate în diferite domenii, inclusiv pescuitul. Liderii UE, însă doresc un singur acord general. În această privință, Barnier a declarat: ‘UE nu va conveni asupra unui acord de liber schimb care să nu includă o soluție echilibrată și sustenabilă în domeniul pescuitului- acest lucru ar trebui să fie clar.’

Un alt punct sensibil, potrivit acestuia este oferta de access pe piața unică cu tarife și cote zero, în schimbul respectării standardelor sociale, de mediu și a normelor privind subvențiile de stat ale UE, propunere care a fost contestată din nou de britanici.

Ca răspuns, un purtător de cuvânt al Regatului Unit a susținut că nu vor fi înregistrate progrese până când ‘UE nu se va opri din a impune condiții care nu se regăsesc în celelalte acorduri comerciale ale UE și care nu țin cont de faptul că am părăsit blocul ca un stat independent.’

Nu în ultimul rând, Barnier a denunțat refuzul Regatului Unit de a rămâne semnatar al Convenției Europene a Drepturilor Omului și de a permite Curții Europene de Justiție să joace un rol în rezolvarea disputelor legate de interpretarea legislației europene: ‘Acest lucru crează limite serioase în ceea ce privește viitorul parteneriat de securitate.’ a declarat reprezentatul UE. ‘Parteneriatul nu se va putea ridica la performanța promisă în Declarația Politică dacă Marea Britanie nu va recunoaște rolul Curții Europene de Justiție atunci când folosim concepte de drept european- în special cele legate de transferul de date cu caracter personal.’

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.