“Europa trebuie să devină geopolitică. Ea trebuie să își accepte istoria, dar să își asume și responsabilitățile la nivel internațional”, a declarat Ministrul de Externe francez Jean-Yves Le Drian într-un interviu acordat ziarului Le Monde.
Acesta a discutat despre relațiile internaționale ale Franței, activitatea Organizației Mondiale a Sănătății, rolul democrației și activitatea actorilor statali și nonstatali în timpul acestei crize.
#COVID19 | [Extraits de l’interview de @JY_LeDrian dans @lemondefr]
— France Diplomatie🇫🇷 (@francediplo) April 21, 2020
« Je suis convaincu que le modèle démocratique est en train de prouver sa propre autorité. Il faut que la démocratie, l’information, la transparence et la liberté soient au rendez-vous pour gagner.»
Dérouler 👇 pic.twitter.com/Jl2XckCcsr
Ministrul consideră că vremurile noastre nu se aseamănă cu trecutul, iar lumea are nevoie de o schimbare. Cu toate acestea, el se teme că viitorul nu va fi neapărat unul mai bun. El a adăugat că pandemia de COVID-19 amplifică diviziunile existente și poate submina ordinea internațională.
“Pandemia este continuarea, prin alte mijloace, a luptei între puteri. În primul rând, este vorba despre vechea punere la îndoială a multilateralismului. Actorii principali se retrag, așa cum ilustrează decizia americană de a suspenda contribuția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)”, a declarat șeful diplomației de la Paris.
Întrebat dacă se află printre criticii OMS, dl. Jean-Yves Le Drian a menționat că ar trebui să fie create cele mai eficiente mijloace de alertă și de detectare pentru OMS. El a propus urmarea modelului GIEC (grupul interguvernamental privind schimbările climatice). Ministrul sugerează crearea unui consiliu pentru sănătate umană și animală, format din experți recunoscuți în domeniu.
De asemenea, ministrul francez a declarat că “O altă dificultate a OMS este coordonarea între marile inițiative și marii actori în sănătatea mondială: Fondul Mondial pentru lupta contra SIDA, tuberculozei și malariei, Alianța Globală pentru Vaccinuri, Unitaid…Franța este unul dintre cei mai mari contribuitori și muncește pentru a se asigura că răspunsul contra pandemiei este unul masiv, coordonat, în special în țările cele mai vulnerabile și în Africa.”