Luptele militare din Yemen între rebelii Houthi și forțele loiale guvernului exilat par să continue, în ciuda anunțului privind armistițiul temporar, menit să permită oprirea răspândirii pandemiei de COVID-19.
Coaliția condusă de Arabia Saudită, care luptă pentru restabilirea guvernului recunoscut internațional din Yemen a acuzat mișcarea Houthi de încălcarea repetată a armistițiului, în special prin atacurile cu rachete balistice și utilizarea armelor grele în guvernoratele Marib, al-Jawf și Nihm. Zona a reprezentat o scenă de luptă încă de la începutul anului, ducând la deplasarea forțată a aproape 40 000 de locuitori și nu pare să fie vreun semn cum că activitățile militare ar înceta.
‘Dacă conflictul se extinde în Marib – și trebuie să facem tot posibilul să evităm acest lucru – peste 1 milion de persoane ar putea fi strămutate forțat.’ a declarat subsecretarul general pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență, Mark Lowcock, joi 16 aprilie, solicitând încă odată tuturor părților să se alăture efortului de a implementa un armistițiu, ‘nu doar pentru a da Yemenului o șansă în lupta împotriva COVID-19, ci și pentru a reduce impactul disproporționat al războiului asupra civililor.’
Armistițiul umanitar anunțat de coaliția saudită a fost văzut ca o măsură absolut necesară și a ridicat speranțele că părțile în război vor suspenda lupta și vor începe să combată colectiv amenințarea adusă de noua pandemie. În același timp, încetarea focului a fost văzută și ca o oportunitate de a facilita negocierile de pace, sub îndrumarea Națiunilor Unite.
Martin Griffiths, reprezentantul special ONU pentru Yemen și-a exprimat joi îngrijorarea privind continuarea luptelor, într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate: ‘Activitățile militare continuă pe mai multe fronturi, în ciuda numeroaselor apeluri din partea cetățenilor, a comunității internaționale și a acestui Consiliu. Mă tem că acest război va continua până când vom ajunge la un acord privind propunerile noastre de pace, care includ, desigur, încetarea focului la nivel național. Guvernoratul Marib, la est de Sana rămâne centrul acestui război, dar nu este singurul front.’ Acesta a atras atenția încă o dată la necesitatea prioritizării crizei medicale, stresând că ‘Amenințarea COVID-19 în Yemen în mod evident necesită toată atenția și resursele noastre. Yemenul nu poate lupta pe două fronturi în același timp: un război și o pandemie. Noua bătălie cu care Yemen se confruntă privind conținerea virusului este mult prea solicitantă.’
Acesta a adăugat totuși că se află pe drumul cel bun privind propunerile de pace și se așteaptă ca părțile în război să adopte formal acorduri ‘în viitorul apropiat’, cu privire la un armistițiu la nivel național, la măsuri economice și umanitare cheie și reluarea discuțiilor politice.
Intensificarea luptelor pune o presiune imensă pe sistemul de sănătate aproape de colaps, mai ales după ce săptămâna trecută țara a înregistrat și primul caz de COVID-19. În contextul în care mai mult de jumătate din spitalele țării au fost distruse, experții medicali se tem de consecințele unui eventual focar de COVID-19, despre care ONU spune că ar fi devastator în lipsa măsurilor necesare. Mai mult decât atât, Yemen se confruntă și cu posibilitatea unei reduceri a ajutoarelor umanitare, întrucât ONU se află într-o criză de finanțare, după ce mulți donatori, printre care si SUA au redus la începutul anului fondurile pentru programele din Yemen, din cauza unor temeri cum că mișcarea Houthi ar controla distribuirea resurselor. Problemele economice apărute pe fondul crizei de COVID-19 au contribuit și ele la problema strângerii de fonduri: ‘Până în prezent, am strâns aproximativ $800 de milioane din angajamente și contribuții pentru programele din acest an. Anul trecut, în aceeași perioadă, suma echivalentă a fost de peste trei ori mai mare-aproximativ $2.6 miliarde’ a mai adăugat subsecretarul general pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență.