Principalele state producătoare de petrol au convenit asupra unei reduceri fără precedent a producției petroliere

0
708
Sursa: aljazeera.com

OPEC și aliații săi au decis să reducă producția petrolieră cu o zecime, pentru a inversa o scădere a prețurilor pe fondul pandemiei de coronavirus. Acordul a survenit în urma unei conferințe video între 23 de state și reprezintă o tăiere fără precedent, de cel puțin 9,7 milioane de barili pe zi, începând cu luna viitoare. 

Actuala pandemie globală și restricțiile de deplasare au dus la o scădere de 30% a cererii mondiale de petrol, provocând un dezechilibru semnificativ pe piața petrolieră. Acordul, având scopul de a stabiliza prețurile a pus de asemenea capăt războiului recent al prețurilor dintre Arabia Saudită și Rusia, după ce OPEC nu a reușit în martie să ajungă la un acord privind reducerile de producție.

Obiecțiile Mexicului au reprezentat un impediment în încheierea acordulului, însă neînțelegerile au fost rezolvate după ce OPEC+ a convenit ca Mexic să-și reducă producția doar cu 100.000 de barili, timp de două luni. Compromisul a fost făcut cu ajutorul Statelor Unite, care conform declarațiilor Președintelui mexican Andrez Manuel Lopez, au fost de acord să compenseze pentru tăierea mai mică a Mexicului.

Marele acord petrolier cu OPEC+ este finalizat. Acest acord va salva sute de mii de locuri de muncă din sectorul energiei al Statelor Unite. Aș dori să mulțumesc și să-l felicit pe președintele Putin al Rusiei și Regele Salman al Arabiei Saudite, cu care am vorbit recent din Biroul Oval. O afacere bună pentru toți!’ a declarat Președintele Donald Trump, referitor la decizia comună.

Dan Brouillete, Secretarul pentru Energie al Statelor Unite a lăudat și el ‘acordul istoric’, creditând implicarea persoanală a Președintelui Donald Trump în a ajunge la un compromis și a încheia ‘războiul prețurilor’ dintre Arabia Saudită și Rusia.



Ministrul Iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh a declarat presei naționale că Kuweit, Arabia Saudită și Emiratele Arabe au căzut de acord să reducă alte 2 milioane de barili pe zi între ele, pe lângă acordul OPEC+.

Cotația barilului de petrol a crescut cu mai mult de un dolar în urma înțelegerii, însă unii analiști s-au arătat sceptici în ceea ce privește eficiența acestuia pe termen lung. Per Magnus Nysveen, șef de analiză al Rystad Energy a lăudat eforturile comune ale alianței de a stabiliza industria energetică, însă a fost de părere că eforturile OPEC+ s-ar putea să nu fie suficiente pentru a reduce supraoferta de petrol pe piața globală, potrivit The Guardian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.