În cadrul unei teleconferințe, Comisia pentru Libertăți Civile împreună cu Agenția Frontex, Comisia Europeană și Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene au discutat situația actuală a refugiaților din insulele grecești, în contextul pandemiei de COVID-19.
Migrația de la granița eleno-turcă a devenit o problemă începând cu luna martie, când Turcia a încălcat pactul făcut cu UE privind migrația (2016) și a deschis frontierele pentru solicitanții de azil și refugiați.
Marți a fost confirmat primul caz de COVID-19 în tabăra Ritsona, relatează Organizația Internațională pentru Migrație.
Membrii Parlamentului European au stabilit joi întărirea măsurilor de protecție a refugiaților pentru a preveni răspândirea COVID-19 și transformarea unei crize umanitare într-o problemă de sănătate publică în Grecia.
The situation of refugees in Greece calls for a concerted EU response and stronger measures to avoid a Covid-19 outbreak. Find out more ➡️ https://t.co/jHHfj5oajl #EuropeansAgainstCovid19 pic.twitter.com/er4830HBsD
— European Parliament (@Europarl_EN) April 3, 2020
Ministrul Greciei pentru Migrație și Azil, Notis Mitarachi, a declarat că, până acum, au fost luate măsuri speciale pentru prevenirea răspândirii virusului în taberele refugiaților, însă a cerut mai mult ajutor în acest sens.
Comisia a alocat un buget de 350 de milioane de euro pentru a susține Grecia, dintre care 50 de milioane de euro vor fi folosiți pentru îngrijire medicală. Toți migranții ajunși în zonele hotspot sunt supuși unei verificări medicale și ținuți într-o zonă separată până la finalizarea acesteia. De asemenea, Comisia a propus și un budget adițional de 350 de milioane de euro pentru construirea de tabere noi în insulele grecești.
1600 de minori neînsoțiți ajunși în zonele hotspot vor fi trimiși în alte state europene după efectuarea testării medicale. De asemenea, cu sprijinul Organizației Internaționale pentru Migrație și Agenției Frontex a fost realizat un plan pentru a încuraja oamenii să se întoarcă în țările lor de origine.