Guvernul din Kosovo a fost demis

0
783
Sursa: Reuters

Guvernul kosovar a fost demis de către Parlament printr-o moțiune de cenzură cu 82 de voturi pentru din 120, 32 de voturi au fost împotrivă și o abținere. În continuare ca prim-ministru interimar rămâne Albin Kurti. 

Guvernul a fost demis (după 50 de zile în funcție) în urma unor dispute din cadrul coaliției de guvernare, formată din Mișcarea de Autodeterminare și Liga Democrată a Kosovo (LDK). Prim-ministrul Albin Kurti l-a demis pe ministrul de Interne, Agim Veliu, deoarece acesta susținea propunerea prezidențială în vederea declanșării stării de urgență, refuzând să ia în calcul linia guvernamentală pentru combaterea virusului. Prim-ministrul s-a opus acestei propuneri declarând că ”este o mișcare dramatică care nu se justifică”. Demițându-l pe ministrul de Interne fără a consulta LDK, prim-ministrul a rupt coaliția guvernamentală și astfel a dus la depunerea unei moțiuni de cenzură în Parlament.

Pe lângă discuțiile pe tema demiterii ministrului, ambele părți au adus acuze legate de cedări teritoriale sau de eliminarea tarifelor pentru Serbia. Prim-ministrul a acuzat partenerii de coaliție că și-au unit forțele cu președintele Hashim Thaci, pentru a realiza un schimb teritorial cu Serbia. În 2018, președintele kosovar și președintele sârb au semnalat că ar putea fi de acord cu o schimbare teritorială pentru soluționarea pretențiilor pe care cele două țări le au una împotriva celeilalte, dar ambele părți s-au confruntat cu o opoziție puternică atât internă, cât și externă față de această idee.

Prim-ministrului i s-a reproșat eliminarea parțială a tarifelor pentru toate mărfurile produse în Serbia introduse în 2018 cu scopul recunoașterii independenței Kosovo. Această acțiune a determinat Statele Unite să oprească ajutorul de 50 de milioane de dolari. 

Acum, în conformitate cu legea fundamentală kosovară, președintele Republicii Kosovo după convocarea partidelor parlamentare va nominaliza un candidat la funcția de prim-ministru care are o majoritate parlamentară din partea partidului său sau a coaliției. Candidatul are la dispoziție 15 zile pentru a prezenta Cabinetul și a cere votul de învestitură. Dacă primul candidat nu reușește să strângă o majoritate parlamentară, procedurile se vor repeta, doar că ele se vor desfășura în 10 zile. În cazul în care ambele propuneri nu au reușit să aibă susținere în Parlament, președintele Republicii va dizolva corpul legislativ și vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate în maxim 40 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.