Conform celei mai recente postări a purtătorului de cuvânt in relaţiile externe ale Uniunii Europene, Peter Stano, intâlnirea Comisiei comune de la Viena a abordat demersurile Iranului în reducerea angajamentelor nucleare, precum și îngrijorarea tuturor participanților cu privire la impactul retragerii SUA din acordul nuclear și reimpunerea sancțiunilor.
O reuniune a Comisiei comune pentru Planul cuprinzător de acțiune (JCPOA) a avut loc la Viena pe 26 februarie 2020. Tinand cont de condițiile JCPOA, Comisia comuna este responsabilă pentru supravegherea punerii în aplicare a acordul.
La reuniune au fost prezenţi reprezentanţi ai Chinei, Franţei, Germaniei, Rusiei, Regatului Unit și Iranului. Comisia comună a fost prezidată, în numele Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell Fontelles, de secretarul general al Serviciului European de Actiune Externa, Helga-Maria Schmid.
Întâlnirea a urmărit atât pașii Iranului în reducerea angajamentelor sale nucleare în cadrul JCPOA, cât și amenintarile de lungă durată, recunoscute de toți participanții, cu privire la impactul retragerii SUA din acordul din 2018 și reimpunerea sancțiunilor de către aceasta.
În acest context, s-au exprimat îngrijorări serioase cu privire la punerea în aplicare a angajamentelor nucleare ale Iranului în cadrul acordului. Participanții au recunoscut, de asemenea, că reimpunerea sancțiunilor americane nu a permis Iranului să obțină toate beneficiile rezultate din abrogarea sancțiunilor.
Toți participanții au reafirmat importanța păstrării acordului, reamintind că acesta este un element cheie al arhitecturii globale de neproliferare nucleară. Ca urmare a declarației Înaltului Reprezentant din 24 ianuarie 2020, participanții au examinat discuțiile care au avut loc la nivelul experților în săptămânile anterioare, în ceea ce privește problemele de implementare nucleară. JCPOA și reimpunerea acesteia de sancțiuni și beneficii rezultate din ridicarea sancțiunilor. Experții au primit sarcina de a continua aceste discuții. Participanții și-au exprimat sprijinul și responsabilitatea colectivă pentru continuarea proiectelor cheie de neproliferare nucleară, care sunt o parte esențială a JCPOA.
Întâlnirea a avut loc in contextul extinderii focarului COVID-19. Participanții și-au exprimat solidaritatea cu China, Iran și toate țările afectate, în eforturile lor de a aborda focarul și, în special, contribuția Chinei și a celor afectați ulterior la lupta globală împotriva acestei provocări în ceea ce privește sănătatea publică.