Petrobras- blestemul președinților brazilieni

0
1128
Sursa: The Guardian

Cel mai mare scandal de corupție din ultimul deceniu al Braziliei îi are în prim-plan pe ultimii doi președinți, Lula și Rousseff, și cea mai mare companie petrolieră a țării, fost monopol de stat, Petróleo Brasileiro S.A.-Petrobras. În urma cercetărilor, ce au loc și în ziua de azi, Lula este închis, iar Rousseff a pierdut mandatul, prin impeachment.

Începând cu anul 2014, liniștea specifică brazilienilor a fost distrusă de începerea unei anchete împotriva fostului președinte, Luiz Inácio Lula da Silva, poreclit Lula, dar și împotriva președintelui de la vremea aceea, prima femeie ce a ocupat această poziție, Dilma Rousseff. Acuzațiile erau centrate pe luarea de mită și favorizarea anumitor persoane în funcțiile de conducere ale companiei de stat. Chiar dacă faptele s-au petrecut în perioada 2003-2010, totul a fost scos la iveală, o dată cu începerea celui de-al doilea mandat al lui Rousseff.

Consecințele scandalului

Prima urmare a scandalului Petrobras a fost declanșarea procedurii de impeachment a lui Rousseff. Suspendată în mai, decizia de punere sub acuzație a venit abia la sfârșitul lui august. În locul lui Rousseff a fost pus Michel Temer, vice-președinte la vremea repectivă. În sala de plen a Senatului, aceștia au fluturat hârtii pe care era scris „La revedere, dragă!”

Captură din Senatul Braziliei, sursa: CNN

Ulterior, procesele împotriva celor 2 foști președinți au ajuns la anumite concluzii. În aprilie 2018, Luiz Lula a fost pus sub acuzare oficial și condamnat la 12 ani de închisoare. Lula s-a bucurat de un suport extraordinar din partea poporului , 2 nopți aceștia protestând în fața clădirii în care se afla liderul. Ulterior, Lula a decis să se predea și să își declare nevinovăția.

Mișcarea LulaLivre

Întreaga societate din America Latină a comentat pe marginea condamnării președintelui Lula. Membrii Partidului Muncitorilor (Partido dos Trabalhadores) au inițiat o întreagă mișcare de eliberare a liderului, considerând că acesta este deținut politic. Susținută în mediul online sub hashtag #LulaLivre, mișcarea este susținută de majoritatea liderilor Americii Latine.

Lula își continuă lupta pentru nevinovăție chiar și din închisoare, trimițând scrisori, atât către prietenii săi politici, cât și către cetățeni. „Nu dați demnitatea mea în schimbul libertății mele.”, așa își începe Lula scrisoarea către poporul brazilian. „Sunt pe deplin conștient de deciziile pe care le-am luat în acest proces și nu îmi voi găsi liniștea până când adevărul și dreptatea vor ieși la iveală.

Chiar dacă este un subiect al trecutului, actualii lideri politici au opinii clare și încurajează eliberarea lui Lula. Cu toate acestea Bolsonaro afirmă că „Stânga nu are un viitor în viitorul apropiat.” Cunoscută fiind apropierea președintelui-ales al Argentinei de Lula, acesta a postat o poză cu un gest ce este asimilat mișcării LulaLivre. Bolsonaro condamnă postarea lui Fernández considerând că este „o amenințare la adresa democrației din Brazilia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.