Acuzații la adresa lui Igor Dodon în preajma alegerilor parlamentare

0
1019
Igor Dodon, sursa Radio Free Europe / Radio Liberty

Un șir de acuzațiii au fost aduse președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon în ultima perioadă de mai multe persoane din spațiul public. Acesta este învinuit că ar utiliza resurse administrative și financiare prin intermediul Președinției, promovând astfel interesele politice ale propriului partid.

Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a prezentat dovezi potrivit cărora omul de afaceri Ilan Shor a finanțat mai multe activități ale lui Igor Dodon. Printre acestea se evidențiază finanțarea biletelor de avion atât pentru Igor Dodon, cât și pentru Zinaida Greceanîi,  pentru deplasările acestora în afara țării. Biletele au fost achitate în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014 și au atins o valoare de aproximativ 42.000 de lei. Într-o conferință de presă, Ilan Shor a declarat că a susținut anumite activități ale președintelui Dodon, asigurându-i mai multe zboruri cu avionul personal, dar și bani pentru ultimile două campanii electorale. De asemenea, Shor nu este singurul despre care s-a spus că l-a finanțat pe Igor Dodon. Acesta ar fi beneficiat și de resursele financiare ale omului de afaceri Veaceslav Platon. În prezent, acesta este închis pentru mai multe escrocherii, fraude și infracțiuni economice. Igor Dodon nu a contestat declarațiile lui Ilan Shor. Acesta a comentat pe seama  acestui fapt, însă fără să afirme sau să infirme legăturile sale cu Shor și Platon.

O altă acuzație la adresa lui Dodon este în legătură cu repatrierea ostaticilor moldoveni din Afganistan. În noiembrie 2015, în Afganistan, s-a prăbușit un elicopter moldovenesc, iar membrii echipajului care au supraviețuit au fost luați prizonieri de talibani. Deși serviciile speciale din Republica Moldova au negociat în permanență pentru eliberarea ostaticilor, președintele Igor Dodon a anunțat că, datorită intervenției Rusiei, piloții moldoveni au fost eliberați din captivitate. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a acuzat pe Igor Dodon că ține cetățenii moldoveni în captivitate la Moscova, ca „ostatici electorali”. Andrian Candu nu este singurul demnitar care se pronunță pe acest subiect. În cadrul unui eveniment electoral, prim-ministrul Pavel Filip a susținut că: „E dincolo de limitele moralității să folosești asemenea subiecte pentru a încerca să-ți faci capital politic sau dividende politice”.

De asemenea, Liderul Congresului Diasporei Moldovenești din Rusia, Alexandr Kalinin l-a învinuit pe președintele Dodon pentru faptul că ar fi mințit moldovenii care lucrează în Rusia în legătură cu legitimitatea actelor moldovenești și activitatea acestora pe teritoriul Federației Ruse. Kalinin susține că cetățenii moldoveni care au depășit perioada legală de ședere în Rusia și care, ulterior, revin, nu vor mai avea posibilitatea de a intra liber în țară, așa cum a comunicat Igor Dodon. „Amnistia migrațională, despre care vorbeşte preşedintele, nu-i scuteşte de sancţiuni şi chiar de răspundere penală” declară Kalinin. Acesta susține că prin asemenea afirmații, Igor Dodon are drept scop atragerea diasporei din Rusia pentru a vota Partidul Socialist în alegerile care urmează.

În legătură cu aceste multiple acuzații, Comisia Electorală Centrală a avertizat Președinția să nu se mai implice în campania electorală pentru alegerile din 24 februarie, iar PSRM a fost sancționat cu mai multe avertismente.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.