Predicțiile AT Kearney cu privire la tendințele ce vor influența scena globală în 2019

0
1188
Sursa AT Kearney

AT Kearney este o companie cu peste 70 de ani de experiență în forma actuală în domeniul consultanței. Compania americană se adresează unei game foarte variate de industrii, printre care automotive, servicii financiare, retail și comerț, minerit, apărare, sănătate, etc. Global Business Policy Council, divizia de analiză strategică cu privire la tendințe globale, a companiei, se situează pe locul 4 în topul celor mai bune think tank-uri private din lume, conform topului realizat de Universitatea Pennsylvania pentru 2017, Global Go To Think Tank Index Report. Pe lângă prezentarea principalelor 10 predicții pentru anul 2019, raportul urmărește și predicțiile realizate pentru 2018 și măsura în care acestea s-au concretizat sau nu.

  1. Războiul comercial dintre Statele Unite și China se va intensifica
Sursa Vox.com

Ca urmare a abordării dure pe care administrația Trump a adoptat-o cu privire la reducerea deficitului comercial pe care Washingtonul îl înregistrează față de Beijing, relațiile bilaterale au avut de suferit, după ce tarife în valoare de aproximativ 250 de miliarde de dolari au fost aplicate bunurilor de proveniență chineză din partea administrației americane. Bineînțeles, reculul nu s-a lăsat așteptat din partea autorităților chineze, care au impus tarife în valoare de aproximativ 110 miliarde de dolari bunurilor americane.

Ca urmare a unei viziuni bipartizane cu privire la practicile comerciale incorecte ale Chinei în politica americană, faptul că Democrații vor prelua controlul Camerei Reprezentanților din ianuarie 2019, nu va influența atât de mult agenda administrației Trump în această direcție. China va încerca să își diversifice piețele de export, ceea ce va înseamna că va căuta să finalizeze tratative comerciale aflate în discuție, cu privire la liberul schimb. De asemenea, îngreunarea schimburilor comerciale sino-americane va aduce un avantaj piețelor învecinate din Asia de Sud-Est, unde va exista oportunitatea de relocare a lanțurilor de producție a unor companii americane, aflate în căutarea unor metode de evitare a impactului acestui război comercial. AT Kearney citează rapoarte ale FMI, care spun că acest război comercial se va traduce într-o scădere de aproximativ 0.2% – 0.4% din PIB-ul global, pe termen lung.

  1. Bitcoin va conduce consolidarea și maturizarea pieței de criptomonede
Sursa creditcards.com

Criptomoneda Bitcoin a aniversat 10 ani în octombrie 2018, după ce anul acesta a scăzut la 33% din totalul capitalizării pieței de criptomonede, o scădere de 57% față de ianuarie 2016, pe fondul proliferării altcoins, criptomonede altenative. De asemenea, 2018 a fost anul în care prețul unor astfel de instrumente a suferit o cădere dramatică, aproape 80% din valoarea totală a primelor 10 criptomonede. Această scădere, alimentată de temeri cu privire la securitate, creșteri rapide caracteristice unei piețe extrem de speculative, au determinat autoritățile din mai multe piețe naționale să solicite reglementarea lor, pentru a evita riscul manipulării pieței și pentru a proteja consumatorii.

În ciuda acestor factori, chiar această tendință de regularizare, pe care piața de Bitcoin a încercat să o ocolească, va fi cea care va asigura și o a treia decadă de criptomonede. Comisia Trezoreriei din Parlamentul Marii Britanii a anunțat deja că dorește să încheie perioada de “Vest sălbatic”, în care se află piața de criptomonede, încercând să transforme Marea Britanie într-un hub al acestei forme de tranzacționare. De asemenea, nou formata Asociație Blockchain va începe să facă lobby pe lângă legislativul american în 2019, pentru a îmbunătăți imagia criptomonedelor în 2019.

  1. Criza deșeurilor va alimenta inovația în domeniul reciclării
Sursa HuffPost, Bekasi, Indonesia, 19th September 2017.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, citat de AT Kearney, output-ul global de deșeuri va crește cu 70% în perioada 2016 – 2050, un procent ce nu mai lasă indiferente țări din Asia, spre exemplu, unde China și câțiva vecini au ales să impună limite cu privire la importurile de plastic, ceea ce a generat o creștere în deversările ilegale de plastic în oceane și râuri. Deși deșeurile alimentare reprezintă cea mai mare parte din total, creșterea masivă a comerțului electronic începe să genereze o creștere a deșeurilor provenite din ambalaje, carton și plastic. Marea majoritate a deșeurilor din piețele emergente (90%) sunt arse sau deversate ilegal, contribuind la emisiile globale de gaze de seră.

Această criză împinge inovația în domeniu, cu inițiative precum Clean India Mission sau Beatify Malawi probabil urmând a continua și a fi replicate. De asemenea, inteligența artificială începe să fie folosită pentru sortarea inteligentă a materialelor și reciclarea eficientă. Fiind o piață în continuă schimbare și sub o presiune enormă, jucători noi apar, care ar putea să schimbe jocul în întregime. Afaceri precum Scrapo, care face legătura dintre cerere și oferta de deșeuri cu potențial reutilizabil, TerraCycle, care vinde containere reutilizabile pentru diverse scopuri casnice sau Ecovative, care folosește deșeuri alimentare pentru a produce piele sintetică,  ar putea reprezenta nume mari în următorii 30-40 de ani.  De asemenea, modul în care fiecare organizație reciclează contează iar jucătorii mai mici vor urma modelele companiilor mari, precum Alphabet, compania-mamă pentru Google. În sediul lor din Toronto, începând cu 2020, soluții precum senzori de monitorizare a gradului de generare a deșeurilor și colectori robotizați a deșeurilor vor reduce deșeurilor care ajung la groapa de gunoi cu 90%.

  1. Industria globală de transport maritim va suferi impactul noilor reglementări cu privire la sulf
Sursa YouTube

Anul 2019 va reprezenta anul de tranziție penru industria de transport maritim, care, începând cu 1 ianuarie 2020, va trebui să renunțe la vasele care folosesc combustibil cu un conținut egal sau mai mare de 0.5% de sulf. Interdicția este impusă de Organizația Maritimă Internațională și reprezintă un efort de a reduce gazele de seră generată de industrie. Având în vedere gradul foarte scăzut de pregătire a industriei pentru a face față acestei interdicții, tranziția va fi una extrem de dezordonată. Efectele economice ale acestei tranziții vor depăși cu mult industria, având în vedere că 90% din comerțul global se bazează pe această formă de transport. În primul rând, prețurile pentru combustibil vor deveni din ce în ce mai volatile, proprietarii de flote maritime semnalând deja lipsa disponibilitații combustibilului pe piață.

În al doilea rând, dependența comerțului global de rutele maritime și creșterea estimată de 25% a costurilor de transport pentru petroliere, spre exemplu, va semnifica și o creștere a prețului petrolului și a gazului, precum și a multitudinii de produse conexe, creștere ce va fi suportată de consumatori.

  1. Relația dintre Xi și Putin va fi cea mai importantă prietenie din lume
Sursa Reuters

Pornind de la o relație dificilă cu Vestul, precum și dispute comerciale cu Statele Unite, în forma unui război al tarifelor în cazul Chinei și sancțiuni economice, în cazul Rusiei, atât Moscova, cât și Beijingul văd oportunități strategice într-o relație bilaterală mai strânsă. După cum notează raportul AT Kearney, relația personală dintre Xi Jinping și Vladimir Putin pare să adauge o greutate suplimentară relației bilaterale dintre cele două state. Astfel, Xi i-a dăruit medalia “cel mai bun prieten” președintelui rus în iunie, în timp ce în 2017, Putin i-a dăruit lui Xi medalia Ordinul Sfântului Andrei, una din cele mai înalte decorații la nivel de stat în Rusia.

Pe lângă dimensiunea geopolitica definită de conflictul ideologic cu Vestul, în special Statele Unite, cele două state și liderii lor sunt apropiate de existența unei linieri naturale între resursele energetice ale Rusiei și cererea masivă a pieței chineze. De asemenea, companii puternice din China, precum Alibaba, au semnat parteneriate cu companii din Rusia, precum Mail.ru și MegaFon, pentru a accesa piața de e-commerce din Rusia. Deschiderea gazoductului Puterea Siberiei în 2019 va acționa ca un catalizator pe termen lung a relației sino-ruse.

  1. Epidemia de anxietate globală va conduce la proliferarea unor noi produse
Sursa Vision.org

Raportul AT Kearney notează faptul că între și 2018, prevalența anxietății și depresiei la nivel global a crescut între 15% și 18%. Raportul citează și sondajul realizat anual de Gallup, numit Global Emotions Report care ne spune că în 2018 nivelul de fericire pentru 146 de țări incluse în sondaj se află la cel mai scăzut nivel din 2006, primul an în care a fost făcut acest sondaj. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, anxietatea și depresia vor egala bolile cardiovasculare ca principale probleme de sănătate până în 2020. Mai îngrijorător este că mulți dintre cei afectați sunt tineri, ceea ce înseamnă că problema este una de durată.

Raportul susține că această creștere a prevalenței depresiei va genera un val semnificativ de produse noi care să lupte cu acest flagel, de la cele mai simple, precum suplimente alimentare și uleiuri esențiale, până la aparatură electronică de tip cască și electroterapie.

De asemenea,acest val s-ar putea răsfrânge și asupra unor industrii de consum în mod normal neasociate cu acest tip de remedii, precum industria băuturilor non-alcoolice și alcoolice, care deja au anunțat că sunt interesate în a produce băuturi care să conțină CBD (Cannabidiol), o substanță activă care se regăsește în unele soiuri de marijuana, alături de principala substanță activă, THC.

  1. O lipsă de nisip va opri rotițele industriei globale de construcții
Sursa Millennium Post

Urbanizarea rapidă și dezvoltarea infrastructurii, în special în piețele emergente, conduce la o lipsă a nisipului, a doua cea mai extrasă resursă naturală, după apă. Nisipul reprezintă două treimi din compoziția betonului, un material de construcție de bază. Cererea masivă pentru această resursă conduce, de asemenea, la situații dramatice, precum apariția unei mafii a nisipului în India și în alte țări din Asia, precum  Indonezia, care folosesc violența pentru a-și păstra monopolul asupra nisipului.

Având în vedere cererea pentru nisip și evoluția prețurilor, 2019 ar putea fi anul în care mai multe proiecte majore ar putea fi oprite, în special în țări cu creșteri foarte mari de preț, precum în Vietnam, unde s-a înregistrat o creștere de 200% în 2017, ca urmare a eforturilor guvernului de a stopa extracția ilegală. Având în vedere impactul puternic pe care extracția îl are asupra mediului, în special asupra ecosistemelor acvatice, jucători majori pe piața de importuri de nisip, precum Singapore, au ajuns în atenția forurilor internaționale, ca urmare a acuzațiilor de participare activă la activitățile de extracție ilegală. În concluzie, în 2019 prețurile pentru nisip vor crește și presiunea pe industria de construcții va deveni semnificativă.

  1. Criza creditelor pentru piețele emergente care se conturează la orizont va crește atât în dimensiune, cât și în anvergură
Sursa USA Today, Venezuela, Caracas, proteste anti-guvernamentale

Mai multe piețe emergente au avut un an 2018 dificil din punct de vedere economic datorită deprecierii monedelor naționale față de dolar, cele mai afectate fiind Turcia și Argentina. În cazul celei din urmă, FMI a aprobat un împrumut de 57 de miliarde de dolari, cel mai mare din istoria instituției. De asemenea, Pakistanul este una din țările care a anunțat deja că dorește un bailout din partea FMI ca urmare a scăderii rezervelor în valută. O presiune apare și pe China, care, conform raportului AT Kearney, nu va reuși să își închidă sumele datorate la final de an, ceea ce îi va dăuna serios la statutul de creditor pentru piețe emergente, având în vedere că Beijingul își folosește toate resursele pentru a contrabalansa efectele economice interne negative datorate războiului tarifelor cu Statele Unite.

De asemenea, țări precum Venezuela sau Zambia se află deja în situații dramatice și în ciuda creșterii prețurilor pentru mărfuri primare, nu vor putea să își regăsească stabilitatea economică, cu siguranță fiind necesară intervenția externă, într-o formă sau alta, în funcție de contextul politic intern al fiecărui stat.

  1. Africa va fi mai conectată ca niciodată
Aeroportul International Oliver Tambo, Africa de Sud, unul din cele mai mari si aglomerate din Africa, sursa africanexponent.com

O serie de inițiative începută în anii anteriori vor continua în 2019 și vor transforma continentul african prin simplificarea tranzitului și comerțului intra-african. Astfel, politica “vizelor la sosire” pentru africani a redus drastic birocrația necesară pentru a călători în interiorul continentului. De asemenea, la 1 ianuarie 2018 a fost semnat Single African Air Transport Market (SAATM), document prin care țările membre s-au angajat la reducerea tarifelor de trafic aerian și dezvoltarea mai multor rute intra-africane.

Tratatul comercial African Continental Free Trade Area a ajuns la 49 de țări semnatare în 2019, printre care și Africa de Sud. În 2019 se așteaptă ca Nigeria, una din cele mai mari economii a continentului, să semneze de asemenea tratatul și Africa de Sud să îl ratifice. 2019 va fi, probabil, anul în care se va atinge pragul minim de 22 de țări care să ratifice tratatul, astfel încât acesta să intre în vigoare. Odată intrat în vigoare, acordul comercial continental va duce la o creștere de 52% comerțului intra-african, până în 2020.

  1. Omul de Fier se va transforma în realitate prin exoschelete
Sursa sciencemag.com

Tehnologia exoscheletelor nu mai este ceva care poate fi văzut doar în filme, ci a devenit o tehnologie care deja începe să penetreze industrii de producție, precum fabricarea de automobile. Ford a alocat deja astfel de echipamente penru a fi folosite în 15 uzine, de lucrători care ridică piese grele. Start-up-ul Seismic folosește această tehnologie într-o linie de imbrăcăminte care tratează durerile musculare și articulare.  Lockheed Martin a dezvoltat exoscheletul Fortis pentru armata americană, pentru a facilita transportul uman a unor greutăți mari. Rusia și China au anunțat deja dorința de a-și echipa forțele speciale cu astfel de echipamente.

Acest trend va conduce la o asimilare mai rapidă a tehnologiei în mainstream, la scăderea prețului și la o mai bună cunoaștere din partea publicului larg. De asemenea, aplicațiile în domeniul paraliziei vor contribui semnificativ la dezvoltarea industriei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.