Theresa May amână votul din Camera Comunelor pentru Brexit

Premierul britanic, Theresa May, a anunțat în Parlament că nu va supune încă la vot proiectul acordului pentru Brexit, negociat cu Uniunea Europeană, vot care ar fi trebuit să se întâmple pe 11 decembrie.

0
677

Premierul a argumentat că au fost suficiente voci, atât din partea opoziției dar și din partea propriului partid, care au ridicat îngrijorări cu privire la articolele din acord care privesc soluția pentru granița dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

În seria de întrebări adresate Primului-Ministru membrii Camerei Comunelor au repetat de multiple ori problema graniței irlandeze, spunând că mult prea multă putere a fost acordată Uniunii Europene, care ar putea pe viitor să se folosească de acest aspect pentru a forța mâna Regatului Unit. Pentru mulți colegi parlamentari dar și foști membri în Cabinet, acordul negociat de Theresa May reprezintă o serie de concesii mult prea mari pe care aceasta le-a făcut către UE, nu numai în ceea ce privește Irlanda de Nord.

Cu toate acestea, mai mulți membri ai Comunelor au insistat că acest pas înapoi nu este decât o simplă acțiune a unui Prim-Ministru slab, care și-a pierdut complet susținerea mediului politic și care nu poate găsi susținere în Parlament pentru acordul negociat de ea. Jeremy Corbyn a sugerat ca Theresa May să se retragă pur și simplu, iar alți parlamentari au plusat prin a-și anunța susținere unei eventuale moțiuni de cenzură împotriva Guvernului.

Un mesaj pronunțat a venit din partea Partidului Național Scoțian (SNP), membrii acestuia fiind cei mai vocali în susținerea unui nou referendum, plecând și de la premisa că majoritatea oamenilor din Scoția și Irlanda de Nord au votat împotriva Brexit în 2016.

Theresa May a reiterat faptul că ea consideră că Parlamentul și Guvernul au obligația de a acționa în concordanță cu rezultatului referendumului și vede acest lucru atât ca o garantare a credibilității clasei politice britanice dar și ca o garantare a păstrării unității Regatului.

Primul-Ministru a anunțat că va avea întrevederi atât cu politicienii britanici pentru a le asculta îngrijorările, dar și cu liderii UE și ai țărilor UE pentru a reuși să obțină garanții suplimentare în ceea ce privește dorința mai multor colegi parlamentari ca soluția din acord în cazul Irlandei de Nord să nu fie una care să se permanentizeze. Presată de întrebări însă, aceasta nu a reușit să clarifice dacă în ceea ce privește liderii externi ea va urmări simple asigurări politice sau ia în considerare și o schimbare a textului acordului.

Mai mult, în urma răspunsurilor Premierului May, nu este clar modului în care viitoarele negocieri sau discuții se vor desfășura, deși aceasta a indicat faptul că liderii europeni ar fi dispuși să continue această discuție și să găsească o soluție.

Un posibil vot în Camera Comunelor ar putea să fie programat pentru ianuarie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.