Miniștrii de externe ai țărilor NATO se întâlnesc pe 4 decembrie la Bruxelles

0
671
Sursa: România Liberă

Miniștrii de externe ai țărilor NATO se întâlnesc la Bruxelles pe data de 4 decembrie pentru a discuta despre problemele pe care trebuie să le confrunte Alianța și față de care țările membre trebuie să fie pregătite.

Secretarul General, Jens Stoltenberg, a menționat cu ocazia unei conferințe de presă susținută pe data de 3 noiembrie îngrijorarea NATO cu privire la atitudinea și acțiunile Federației Ruse din ultimul timp, apelând încă o dată autoritățile de la Moscova să elibereze navele ucrainiene și echipajul acestora, reținute ca urmare a incidentului din Strâmtoarea Kerci din 25 noiembrie. De asemenea, a arătat îngrijorarea Alianței față de capacitățile militare nucleare ale Rusiei, capacități și tehnică ce depășesc limitele impuse de Tratatul Forțelor Militare Intermediare din 1987/1988 (Tratatul INF) pe care SUA îl respectă, conform Secretarului General. Stoltenberg a recunoscut faptul că Tratatul INF nu poate funcționa dacă nu toți semnatarii își respecta obligațiile.

Vor exista și întâlniri cu reprezentanții Ucrainei și Georgiei în contextul propriilor dificultăți în ceea ce privește relația lor cu Rusia. NATO își concentrează atenția dar și resursele politice, economice și militare pentru a sprijini Ucraina, stabilitatea acesteia și pentru consolidarea integrității teritoriale, conform Secretarului General.

Alte subiecte pe agendă vor fi situațiile din nordul Africii și din Orientul Mijlociu, menționându-se în mod special Afganistanul și lupta antiteroristă din Irak.

Miercuri, 5 decembrie, se va discuta alături de Înaltul Reprezentant, Federica Mogherini, despre progresul făcut de Skopje și despre continuarea discuției referitoare la accederea la UE și NATO. Se va analiza de asemenea și evoluția Bosniei și Herțegovinei.

Este de menționat faptul că declarațiile privind armele nucleare vin și în contextul în care Președintele Trump ar fi indicat faptul că retragerea SUA din Tratatul INF este o posibilitate, conform unor jurnaliști care au participat la o adunarea electorală din Nevada. Această opțiune ar veni ca urmare atât a influenței anumitor consilieri pe probleme de securitate, precum John Bolton, dar și ca urmare a întregii strategii a Administrației de la Casa Albă în ceea ce privește acțiunile Chinei, cu precădere din Pacific. Trebuie spus că cel puțin momentan nu au fost luați pași concreți de către SUA în ceea ce privește o astfel de posibilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.