Antonio Tajani: ”Președinția României în cadrul Consiliului Uniunii Europene va juca un rol-cheie în definirea noului cadru UE27.”

0
699
Sursa: businessinsider.com

”Președinția României în cadrul Consiliului Uniunii Europene va juca un rol-cheie în definirea noului cadru UE27, livrarea unor rezultate concrete pentru Cadrul Financiar Multianual, reformele în domeniul obținerii aziliului și Brexitul. Un cald bun-venit Președintelui Iohannis.”

Antonio Tajani este un politician italian, membru al partidului politic Forza Italia, comisar european în perioada 2008 – 2014 în cadrul comisiei Barroso, vice-președinte al Parlamentului European în perioada 2014 – 2016 și actual președinte al Parlamentului European în 2017.

Klaus Iohannis a susținut ieri un discurs politic de reprezentare europeană și externă a României în cadrul legislativului european. Șeful statului s-a aflat, pentru prima oară, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, acolo unde a prezentat viziunea României privind viitorul Europei, dar și câteva din aspectele de politică națională față de care Uniunea Europeană se arată îngrijorată:

Redăm mai jos cele mai importante extrase din discursul Președintelui:

”Parcurgem un nou capitol. Pledez ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate şi pentru calea europeană comună în eforturile de consolidare a proiectului european. Cheia centrală trebuie să rămână unitatea.Uniunea Europeană este un proiect evolutiv, noile realităţi impun o dezvoltare şi în niciun caz o repunere în discuţie a principiilor fundamentale. O Uniune puternică nu avem nevoie să fie creată în detrimentul unităţii. Avem nevoie de o Uniune care nu lasă în spate niciun cetăţean european. Din acest punct de vedere o Europă cu două viteze nu poate reprezenta o soluţie.”

”România nu este o ţară neutră, ci faţă de care am sentimente profunde. Poporul român s-a integrat într-o stare de complicitate europeană ca şi cum ar fi un stat fondator. România este un furnizor de stabilitate şi nu consumator de stabilitate. (…) România s-a clasat printre primii europeni şi aş lua un exemplu. România a avut prima iniţiativă de a lansa un Parchet anticorupţie-DNA, alţii nu au avut curajul. România, printre primii care au spus ”da” instalării unui brevet european.”

”Parlamentul European are, evident, dreptul să dezbată teme şi, dacă e necesar, să voteze rezoluţii. Pe de altă parte, prezenţa mea astăzi (marţi, n.r.) în PE nu are legătură cu dezbaterea aceea despre statul de drept în România. Deşi am făcut declaraţii despre statul de drept în România, îmi oferiți ocazia să spun ce cred încă o dată: România este o democraţie funcţională şi respectă statul de drept, dar este o democraţie vie şi există abordări pe care unii le consideră greșite. Avem o dezbatere pe acest subiect acasă și eu mi-am exprimat opinia foarte clar, dar am făcut asta acasă, în România. Nu vreau să intru acum mai adânc în dedesubturile dezbaterii politice din România, aici, în PE. Totuși, este extrem de neobişnuit ca Parlamentul European să dezbată şi să voteze o rezoluţie împotriva unui stat membru cu doar o lună înainte de a prelua preşedinţia Consiliului UE. Decizia aparţine Parlamentului European.”

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.