SEAE: Legea privind Statutul Special regiunilor Donetsk și Luhansk

0
622
Sursa: Facebook

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Extern de Acțiune a făcut ieri o declarație privind extinderea de către Parlamentul Ucrainei a validității Legii privind Statutul Special al câtorva areale din regiunile Donetsk și Luhansk. 

Potrivit acestuia, prin prezentul act legislativ ce prevede extinderea legii până în 2019, Ucraina și-a confirmat angajamentul puternic față de Acordurile de la Minsk. La mai mult de 4 ani de la începerea conflictului în Ucraina de Est, implementarea Acordurilor de la Minsk de către toate părțile implicate rămâne singura soluție care poate asigura pacea în acest conflict. Cele mai multe angajamente legate de Minsk, începând cu implementarea unui armistițiu real, nu sunt încă îndeplinite.

Anunțul că așa-numitele alegeri vor avea loc în așa-zisa ”Republică Populară Luhansk” și ”Republica Populară Donetsk” pe 11 noiembrie 2018 este împotriva spiritului și legii Acordurilor de la Minsk. Uniunea Europeană continuă să spere că Federația Rusă își va asuma responsabilitatea în această privință și își va folosi influența considerabilă asupra separatiștilor pe care îi susține, pentru a contribui la implementarea tratatului amintit.

Uniunea Europeană susține independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei conform granițelor sale recunoscute la nivel internațional.

Acordurile de la Minsk sunt formate din 13 puncte, după cum urmează:

1. Încetarea focului în estul Ucrainei intră în vigoare duminică, 15 februarie 2015, la ora 00.00 (ora Kievului).

2. Retragerea armamentului greu. Părţile au convenit asupra unei zone demilitarizate, de-a lungul liniei de front care era în vigoare în septembrie. OSCE va monitoriza această zonă care va avea o întindere cuprinsă între 50 şi 150 de kilometri, în funcţie de raza de acţiune a armelor. Retragerea se va încheia la 1 martie.

3. OSCE îşi va folosi dronele şi observatorii pe teren, precum şi imagini din satelit şi date radar pentru a se asigura că ambele părţi respectă acordul.

4. Kievul şi rebelii vor negocia termenii viitoarelor alegeri locale în zonele rebele, ceea ce îi va readuce în cadrul legal al Ucrainei. Kievul va adopta o legislaţie privind autoguvernarea care să fie acceptabilă pentru republicile autoproclamate.

5. Kievul va declara amnistie generală pentru rebeli.

6. Un schimb de prizonieri trebuie să aibă loc la cinci zile de la retragerea completă, respectiv în 19 zile dacă retragerea armamentului se va face în perioada maximă prevăzută de acord.

7. Convoaiele cu ajutor umanitar vor primi acces neîngrădit în zonele afectate de război. Va fi pus în funcţiune un mecanism internaţional de monitorizare.

8. Kievul va relua legăturile economice, plăţile sociale şi serviciile bancare în zonele separatiste, întrerupte anterior ca răspuns la alegerile organizate în republicile autoproclamate. Această prevedere este subiectul unor negocieri ulterioare.

9. După organizarea alegerilor locale în regiunile Doneţk şi Lugansk, Kievul va reinstaura controlul asupra graniţelor lor cu Rusia. Tranziţia ar putea dura, perioadă necesară unei reforme constituţionale cuprinzătoare în Ucraina.

10. Toate trupele străine, armamentul greu şi mercenarii vor fi retraşi din Ucraina. Grupările armate ilegale vor fi dezarmate, dar autorităţile locale din Doneţk şi Lugansk vor putea avea unităţi de miliţie legale.

11. Kievul va implementa o reformă constituţională cuprinzătoare până la sfârşitul anului, care va descentraliza sistemul politic ucrainean şi va oferi privilegii regiunilor Doneţk şi Lugansk. Privilegiile includ autodeterminare în privinţa limbii, libertatea de a numi procurori şi judecători şi stabilirea unor relaţii economice cu Rusia.

12. Observatorii OSCE la alegeri vor verifica dacă alegerile locale din republicile autoproclamate corespund standardelor internaţionale. Procedura exactă pentru alegeri este subiectul unor negocieri ulterioare.

13. Discuţiile în cadrul “grupului de contact” (format din liderii autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk, un reprezentant al OSCE, fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima şi ambasadorul rus în Ucraina) se vor intensifica în diverse moduri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.