Rezumat al comunicatului oficial al celui de-al 44-lea summit G7 din Quebec, Canada

0
734
Sursa pm.gc.ca

Cel de-al 44-lea summit G7, găzduit de Canada, a luat sfârșit ieri, lăsând în urmă o serie de fotografii cu caracter istoric, declarații abrazive între aliați nord-atlantici și un sentiment general că lucrurile se schimbă între Statele Unite și restul lumii vestice. Comunicatul oficial al summit-ului a fost făcut public,mai jos fiind disponibil un rezumat al principalelor subiecte atinse. 

Astfel, declarația conține 28 de puncte, destul de variate în ceea ce privește paleta de subiecte și provocări pe care cele mai avansate 7 economii ale lumii își propun să le abordeze. Anumite subiecte sunt relativ generale, precum promovarea prosperității și creșterii economice pentru a crește standardul de viață pentru un număr cât mai mare de cetățeni și într-un mod inclusiv. Anumite subiecte au fost însoțite de exemplificări clare, precum provocările aduse de digitalizarea economiei pentru colectarea de taxe. Aceste provocări au fost analizate în detaliu într-un raport OECD emis anterior, raport citat în comunicat.

Punctul 4 face referire la lupta membrilor G7 împotriva protecționismului, o referință indirectă la actuala politică economică externă a Statelor Unite, care au impus recent o serie de tarife asupra produselor importate din state precum Canada sau Mexic, sau din Uniunea Europeană. Punctul 5 face referire la un efort comun al membrilor pentru a se opune furtului electronic al proprietății intelectuale, o referință indirectă la Republica Populară Chineză, acuzată de acest tip de practici. De asemenea, membrii G7 și-au reiterat adeziunea la implementarea și respectarea recomandărilor descrise într-un raport elaborat de Forumul Global pentru Producția de Oțel în Exces, organism înființat în cadrul summit-ului G20 din 2016 din Hangzhou, China.

În ceea ce privește sectorul de sănătate, membrii G7 au menționat importanța abordării aprofundate a problemelor de ordin mental, a sănătății adolescenților, a eradicării tuberculozei și formelor sale rezistente, precum și studierea și pregătirea în fața rezistenței antimicrobiene, mai exact, pregătirea împotriva unor patogeni care nu răspund la niciun fel de antibiotic cunoscut în prezent. În acest sens, membrii au reiterat și importanța și rolul pe care îl joacă OMS (Organizația Mondială a Sănătății).

În ceea ce privește locurile de muncă ale viitorului, două puncte din comunicat arată faptul că susținerea unei incluziuni mai performante a femeilor în piața muncii, cu atât mai mult în roluri de conducere, precum și folosirea inteligenței artificiale nu în competiție cu forța de muncă umane, ci mai degrabă în sinergie sau complementar, reprezintă principalele direcții ale celor mai dezvoltate economii ale lumii pentru piața muncii. De asemenea, punctele 10, 11, 12 se adresează rolului femeilor și egalității de gen în a avea o lume mai prosperă. Egalitatea de gen și eliminarea violenței și barierelor impuse femeilor reprezintă obiective fundamentale ale Grupului celor Șapte.

Punctele 13-22, reunite sub capitolul “Construind o lume mai pașnică și mai sigură”, ating mai multe subiecte importante pentru contextul de securitate global, printre care o referință indirectă la Rusia, prin sublinierea amenințărilor de natură electronică și a propagandei îndreptate împotriva proceselor electorale ale membrilor G7, în special din partea actorilor statali. Ulterior, la punctul 17, Rusia a fost nominalizată direct, membrii recunoscând evaluarea Londrei asupra atacului cu agenți chimici ce a avut loc în Salisbury, Marea Britanie, susținerea pentru regimul Assad din Siria, precum și faptul că Federația Rusă a încălcat acordurile de la Minsk. Suveranitatea și independența Ucrainei în granițele recunoscute internațional a fost de asemenea un subiect atins în acest punct. Sub capitolul menționat mai sus membrii au condamnat violențele întreprinse de Daesh, au recunoscut eforturile făcute de Phenian în vederea începerii negocierilor cu jucătorii internaționali, precum și acțiunile destabilizante și Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est, o referință indirectă clară la politica de construire și militarizare a unor insule artificiale, înfăptuită de Beijing.

Situația din Iran, precum și conflictul israeliano-palestinian au primit pasaje relativ scurte în cadrul declarației. Dacă în cazul Iranului comunicatul a făcut referire la obligațiile internaționale asumate de Iran,aceste obligații fiind puse la îndoială de testele balistice realizate de Teheran, dar și de decizia Washingtonului de a se retrage din JCPOA, nefiind un pasaj care să schimbe în mod practic poziția comunității internaționale, mai puțin Statele Unite, vis-a-vis de Iran, în cazul conflictului din Palestina, comunicatul a fost și mai sec în conținut, reiterând doar evidența, anume necesitatea unor discuții de pace concrete.

Ultimul capitol al comunicatului s-a numit “Lucrând împreună la schimbările climatice, oceane și energie curată”. Acest capitol s-a concentrat pe teme de mediu, mai exact impactul uman asupra oceanelor. De notat că punctele 24 și 25 menționează aderența la Acordul de la Paris și la lupta împotriva schimbărilor climatice a doar 6 membrii + Uniunea Europeană, fără să fie menționate Statele Unite.

De menționat că acest comunicat oficial nu a fost susținut și de Statele Unite, având în vedere tweet-urile trimise de președintele Donald Trump, de la bordul Air Force One, în drum spre Singapore, unde va avea loc summit-ul cu Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord.

 

Astfel, Trump a reacționat la o conferință de presă susținută de prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, care a spus că Ottawa și Canada nu se va lăsa intimidată, făcând referire la tarifele impuse de Statele Unite pentru anumite produse importate din țara vecină de la nord. De asemenea, Trudeau, în cadrul conferinței, a spus că începând cu 1 iulie, Canada va impune, drept răspuns proporțional, tarife la anumite produse importate din Statele Unite.

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.