Consiliul Nord-Atlantic, principalul organism de decizie și control al alianței militare, a emis o declarație prin care aprobă acțiunile punitive ale membrilor săi, Statele Unite, Franța și Marea Britanie, acțiuni îndreptate împotriva regimului Bashar Al-Assad și a uzului armelor chimice. Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat faptul că utilizarea armelor chimice nu poate fi normalizată. Declarația integral tradusă poate fi regăsită mai jos:
The North Atlantic Council today expressed full support for last night’s actions in Syria. Chemical weapons cannot be used with impunity and cannot be normalised.
Full statement: https://t.co/bwSt2NAyLK
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) April 14, 2018
Astăzi, în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, Statele Unite, Franța și Marea Britanie au informat Aliații cu privire la acțiunea militară comună întreprinsă în data de 14 aprilie. Aceștia au comunicat faptul că foarte multe informații indică faptul că regimul sirian este responsabil pentru atacul împotriva civililor din data de 7 aprilie, și că acțiunile lor s-au limitat la instalațiile regimului sirian implicate în producerea și utilizarea armelor chimice. Cei 4 Aliați au subliniat faptul că nu a existat nici o alternativă practică la utilizarea forței.
Aliații și-au exprimat întregul suport pentru această operațiune menită să diminueze capacitatea regimului sirian de a produce arme chimice și de a împiedica folosirea în continuare a armelor chimice în atacuri împotriva poporului sirian. Armele chimice nu pot fi folosite cu impunitate sau să fie normalizate. Acestea reprezintă un pericol imediat pentru poporul sirian și pentru securitatea noastră colectivă. Aliații regretă faptul că Mecanismul de Investigație Comun, stabilit prin Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU nr. 2235 (2015), anume de a identifica făptașii atacurilor chimice, nu a fost reînnoit în noiembrie 2017. Aliații susțin mecanismele internaționale prin care se stabilește responsabilitatea și prin care se previne impunitatea în utilizarea armelor chimice.
Aliații au condamnat ferm uzul repetat al armelor chimice de către regimul din Siria și au cerut ca cei care le-au folosit să fie trași la răspundere. Aliații au cerut, de asemenea, regimului sirian și a susținătorilor acestuia să permită accesul rapid, continuu și neîngrădit al ajutorului umanitar.
În ciuda unui efort diplomatic susținut, utilizarea susținută a regimului din Siria a armelor chimice împotriva civililor a contribuit la terifianta suferință umană, din 2011, de la începutul conflictului. Utilizarea acestor arme reprezintă o încălcare flagrantă a standardelor internaționale și a normelor pentru non-proliferare, a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate, precum și a Convenției Armelor Chimice, pe care Siria a ratificat-o în 2013. NATO consideră orice utilizare a armelor chimice de către actori statali sau non-statali drept o amenințare la adresa păcii și securității internaționale.
Aliații reiterează susținerea pentru eforturile întreprinse de ONU pentru a ajunge la o rezoluție politică de durată a conflictului, în concordanță cu Rezoluția Consiliului de Securitate nr. 2254 (2015) și cu Comunicatul de la Geneva (2012) și fac apel la toți membrii Consiliului de Securitate să își îndeplinească responsabilitățile. În această privință, Aliații fac apel la toți susținătorii regimului sirian, în special Rusia, să își exercite responsabilitatea de a asigura faptul că regimul sirian participă constructiv în procesul Geneva, organizat sub egida ONU.
Aliații profită de această ocazie pentru a-și reafirma adeziunea la Coaliția pentru Înfrângerea ISIS/Da’esh, deoarece înfrângerea terorismului în toate formele sale rămâne un obiectiv fundamental al țărilor noastre și o provocare cheie pentru stabilitatea regiunii.